Zuurteregelaars, Antiklontermiddelen en Rijsmiddelen

NR
Zuurteregelaar, antiklontermiddelen en rijsmiddelen
OPMERKING
E500 (i) Natriumcarbonaat (soda)Natuurlijk zout. Toegepast in bierbrouwerij (verwijderen van testinezuur uit gerst). Eff. onbekend.
E500 (ii) NatriumwaterstofcarbonaatBakpoeder (rijsmiddel). Tegen eiwitklontering van het bloed na elektrische schok.
E500 (iii) NatriumsesquicarbonaatNatuurlijk zout. In ijs.
E501 Kaliumcarbonaat (i) en kaliumwaterstofcarbonaat (ii)Synth. uit kaliumchloride en koolzuurgas. In Cacao.
E503 (i) AmmoniumcarbonaatSynth. uit ammoniumsulfaat en calciumcarbonaat. Kan darmslijmvlies irriteren doordat het een slijmoplosser is. In bakpoeder. Vormt in de maag koolzuurgas.
E503 (ii) AmmoniumwaterstofcarbonaatSynth. uit koolzuurgas en ammoniak. Base. Zie ammoniumcarbonaat.
E504 (ii) MagnesiumhydroxidecarbonaatNatuurlijk zout. Anti-klontermiddel. Voorkomt vervaging van kleuren. In keukenzout, suikerglazuur, ijs, boter. In grote hoeveelheden (medisch) laxerend en om maagzuur te neutraliseren.
E507 Waterstofchloride (Zoutzuur)Toegepast in bierbrouwproces. Als additief in geneutraliseerde vorm. Geen bijwerkingen bekend.
E508 KaliumchlorideVochtafdrijvend. In grote hoeveelheden maag-/darmbloedingen 
E509 CalciumchlorideMetaalionenbinder. Verstevigingsmiddel. Aanvull. v. calcium in voedsel. In peulvruchten in blik. Eff.onbek. 
E510 Ammoniumchloride (Salmiak)Maakt urine zuur. Slijmoplossend. In drop. Niet voor mensen met slechte lever- of nierwerking. 
E511 MagnesiumchlorideNatuurlijk zout. Reeds in kleine hoeveelh. laxerend.
E512 Tin(II)chlorideKleurstabilisator. Kleurloze of witte kristallen met soms een zoutzuurgeur.
E513 ZwavelzuurBij bierbrouwen. Als additief in geneutraliseerde vorm. Geen schadelijke effecten bekend.
E514 Natriumsulfaat (i) en Natriumwaterstofsulfaat (ii)Natuurlijk zout. Bij bierbrouwen. Reeds in kleine hoeveelh. laxerend.
E515 Kaliumsulfaat (i) en Kaliumwaterstofsulfaat (ii)Keukenzout vervanger. Reeds in kleine hoeveelh. laxerend. Mogelijk irriterend voor het darmslijmvlies
E516 CalciumsulfaatVoedingsmiddel voor gist. Metaalionenbinding. Maakt brouwgist minder gevoelig voor wisselende waterkwaliteit. In bier, schimmelkaas. Eff. onbek.
E517 AmmoniumsulfaatPoeder, glimmende plaatjes of kristallijne fragmenten; wit
E518 Magnesiumsulfaat, bitterzout, epsomzoutNatuurlijk zout. Reeds in kleine hoeveelh. laxerend. Niet voor mensen met slechte nierwerking.
E520 AluminiumsulfaatRemt opname fosfaat in het lichaam. Remt fosforyleringsenzymen. In bier.
E521 AluminiumnatriumsulfaatBloedstelpend. Remt fosforyleringsenzymen. In schimmelkaas.
E522 Aluminiumkaliumsulfaat / KalialuinGrote transparante kristallen of wit kristallijn poeder
E523 AluminiumammoniumsulfaatBloedstelpend. Remt fosforyleringsenzymen. Bakpoeder.
E524 Natriumhydroxide, natronloogSynthetisch. Base bij bereiding van vetzuren. Geeft bakprod. glimmende bruine laag. Zwart in olijven. Als additief in geneutraliseerde vorm. Geen bijw. bek.
E525 Kaliumhydroxide, kaliloogSynthetisch. Maakt groene olijven zwart. In cacao. Als additief in geneutraliseerde vorm. Geen bijw. bek.
E526 CalciumhydroxydeSynthetisch. Bij het brouwen van bier. Bloedstelpende werking.
E527 Ammoniumhydroxyde, AmmoniaSynthetisch. Als add. in geneutraliseerde vorm gebruikt. Bijw. onbek. In gedroogd ei, jam, zwarte olijven.
E528 Magnesiumhydroxyde, Marinco H, HydromagmaNatuurlijk zout (in mineraal periklaas). In Cacao. Bijw. onbek.
E529 CalciumoxydeStabilisator voor deeg. In Cacaoprod., deegwaren, worst. Bijw. onbek.
E530 MagnesiumoxydeLaxerend. Mogelijk nierbeschading. 
E535 NatriumferrocyanideZie E249. Kleine hoeveelheden blauwzuur kunnen vrijkomen. 
E536 KaliumferrocyanideZie E249: kan zuurstofopname in bloed verminderen 
E538 CalciumferrocyanideKristallen of kristallijn poeder; geel  
E541 Zuur of basisch natriumaluminiumfosfaatKan afwijkingen aan skelet veroorzaken. In cakemix (zuur). In smeerkaas (basisch). Zie E173 (aluminium) en E338 (fosforzuur).
E542 BeendermeelUit dierlijke botten. NIET KOSHER. In rietsuikerstroop 
E544 CalciumpolyfosfaatAanvulling van kalk in voedsel. Polyfosfaten kunnen de spijsvertering belemmeren. 
E551 SiliciumdioxydeBij wijn- en bierbereiding. Eff. onbek. 
E552 CalciumsilicaatGlansmiddel. Antiklontermiddel. In knoflook- en uienzout. In kauwgum, rijst, snoep. In keukenzout, melkpoeder. Effect onbekend 
E553a Synthetisch magnesiumsilicaat, MagnesiumtrisilicaatKan in zeer grote hoeveelheden probleemloos genuttigd worden 
E553b  TalkVerdacht i.v.m. maagkanker 
E554 NatriumaluminiumsilicaatZie aluminium E173. In zout en in melkpoeder 
E555 KaliumaluminiumsilicaatNatuurlijk mineraal. In zeoliet. Zie E173. In kaasprod., vleesconserven. 
E556 AluminiumcalciumsilicaatZie E554 [Natriumaluminiumsilicaat] 
E558 BentonietEffect onbekend. Kleisoort 
E559 Aluminiumsilicaat / KaolienKleisoort. Om wijn te klaren. In porcelein. 
E570 Stearinezuur[Gen] Effect onbekend. Natuurlijk vetzuur 
E572 MagnesiumstearaatIn snoepjes, harde pepermunt (Fortuin Wilhelmina). Eff.onbekend
E574 Gluconzuur[Gen] Metaalionenbinder. In limonades, en vruchtensappen.
E575 Glucono-delta-lacton[Gen] Synth. bereid (ox. van glucose met broom). Metaalionenbinder. Zuur. Tegen neerslag in melkverwerking en bierfabricage.
E576 NatriumgluconaatSynth. uit E574 en natriumcarbonaat. Metaalionenbinder. In puddingpoeder.
E577 KaliumgluconaatSynth. uit E574 en kaliumcarbonaat. Metaalionenbinder. In puddingpoeder.
E578 CalciumgluconaatSynth. uit E574. Metaalionenbinder. In puddingpoeder.
E579 FerrogluconaatSynth. uit bariumgluconaat en ijzersulfaat. Aanv. van ijzer in dieetvoeding. Gele kleurstof.
E585 IJzer(II)lactaatGroenwitte kristallen of lichtgroen poeder. Kenmerkende geur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>