NR | EMULGATOREN | OPMERKING |
---|---|---|
E400 | Alginezuur | Belemmert opname mineralen/sporen bij grote hoeveelheden. Voert echter ook zware metalen af uit het lichaam (lood/cadmium) en zou radioactieve elementen afvoeren. |
E401 | Natriumalginaat | Bij bierbrouwen om eiwitten en tanine te laten neerslaan. Zie E400. |
E402 | Kaliumalginaat | Zie E400. In natriumarme voedingsprodukten. Als coating voor vleesproducten. |
E403 | Ammoniumalginaat | Zie E400. In frisdranken, taartglazuur. |
E404 | Calciumalginaat | Zie E400. O.a. in IJs. |
E405 | Propyleenglycolalginaat | Bier (schuim), ijs, slasaus, snoep. Overgevoeligheid. Zie verder E400. Niet toegestaan in FR |
E406 | Agar-Agar | Uit rode zeewieren. Laxerend. Kan winderigheid veroorzaken. Verdikkingsm. in ijs enz. |
E407 | Carrageen | Uit rode zeewieren. Mogelijk schadelijk samen met kankerverwekkers. |
E407a | Bewerkt zeewier Eucheuma (PES: Processed Euchema Seaweed) | Uit zeewier. [toegelaten: 1996] |
E410 | Johannesbroodpitmeel | "Carob". Mogelijk overgevoeligheid. Cholesterolverlagend |
E412 | Guarpitmeel | Verdikkingsmiddel, emulgator en stabilisator. Vulmiddel voor zuivelprod. Stabilisatie bloedsuikergehalte bij diabetici. In barbecuesaus, slasaus, soep (poedervorm), piccalilly, milkshakes, suikerglazuur, vruchtendrank. Kan bij overgev. netelroos veroorzaken. Kan in comb. met voedingsvezel opname van mineralen en sporen belemmeren. Kan in grote hoeveelheden winderigheid veroorzaken en diarrhee. |
E413 | Tragacanth | Gomsoort. Voorkomt uitkristalliseren v. suiker. Hoog viskeus. Bij overgev. huidonsteking, diarrhee. |
E414 | Arabische gom | Bij overgev. astma, netelroos. Cholesterolverlagend. In snoep, kauwgum. Gaat suiker uitkristalliseren tegen. Maakt verwerken van oliën (b.v. uit citrusvruchten) in zoetwaren gemakkelijker. In bierbereiding gebruikt om eiwitten en tanninen te laten neerslaan. |
E415 | Xanthaangom | [Gen] Weinig bekend over effecten. Daarom toegest. 10 mg/kg lichaamsgewicht. |
E416 | Karayagom | In blikvruchten, piccalilly. Bevordert levensduur product. Kan laxerend werken, huidontsteking, asthma, loopneus en netelroos veroorzaken. |
E417 | Taragom | Polysachariden met een hoog molecuulgewicht, hoofdzakelijk opgebouwd uit galactomannanen. |
E418 | Gellangom | Polysacharidegom met hoog molecuulgewicht . |
E420 | Sorbitol (i) en Sorbitolstroop (ii) | [Gen] Bij grote hoev. winderigheid. Wordt omgezet in suiker, niet in glucose. In prod. voor diabetici. |
E421 | Mannitol | [Gen] Mogel. nierziekten. Overgeven. Diarrhee. Suikervervanger. Niet in voedingsmidd. voor kinderen jonger dan 1 jaar. |
E422 | Glycerol, glycerine | Bij grote hoeveelh. misselijkheid, dorst en hoofdpijn. Oplosmidd. voor olieachtige smaakstoffen. Licht laxerend. |
E425 | Konjac (gom en glucomannaan) | [toegelaten: 1998] Risico van verslikking (kinderen/ouderen). Daarom niet meer toegestaan in minicups met gelei-achtige producten [2003]. |
E430 | Polyoxyethyleen(8)stearaat | Mogelijk huiduitslag |
E431 | Polyoxyethyleen(40)stearaat | Mogelijk huiduitslag bij overgevoeligheid (uitwendig contact). |
E432 | Polyoxyethyleen(20)sorbintaan-laurylester | Verbetert vetopname. Mogelijk huiduitslag. Medisch gebruikt bij pers. met slechte vetopname. |
E433 | Polyoxyethyleen(20)sorbintaan-oleylester | Zie E432. Mogelijk eczeem. |
E434 | Polyoxyethyleen(20)sorbintaan-palmitylester | Zie E432. In cake, suikerglazuur, ijs, koffiemelkpoeder |
E435 | Polyoxyethyleen(20)sorbintaan-stearylester | Zie E432. In chocolade, snoep, nagerechten, cakemix |
E436 | Polyoxyethyleen(20)sorbintaan-tri(stearylester) | Zie E432. In donuts, cake, ijs. |
E440 (i) | Pectine, Ammoniumpectaat, Kaliumpectaat, Natriumpectaat | Geleermiddel voor jams e.d. Bij grote hoev. winderigheid. Cholesterolverlagend |
E440 (ii) | Geamideerde pectine | Zie E440(i). Synthetische variant |
E441 | Gelatine (tegenwoordig zonder nummer vermeld, "basisingrediënt") | Verdikkingsmiddel. Uit slachtafval. Uit varkens, runderen, combinaties. E-nummer 485 was voorgesteld voor dit product. Later gewijzigd in "basisingrediënt" zonder E-nummer. |
E442 | Ammoniumfosfatiden | Eff. onbek. Emulgator voor cacaoproducten. |
E444 | Sucroseacetaatisobutyraat | ? |
E445 | Glycerolesters van houthars | ? |
E450 (i) | Dinatriumdifosfaat | Zie E338 |
E450 (ii) | Trinatriumdifosfaat | Zie E338 |
E451(i) | Pentanatriumtrifosfaat | Goed wateroplosbaar. Onoplosbaar in ethanol. |
E452(i) | Natriumpolyfosfaat | Plaatjes, korrels of poeder. Wit of transparant. Zeer goed wateroplosbaar. Er is ook een onoplosbare variant. (polyfosfaten hebben geen vaste samenstelling). |
E459 | Beta-cyclodextrine | [toegelaten: okt.'98] |
E460 | Mikrokrist. cellulose, cellulosepoeder | [Gen] Niet in babybvoeding |
E461 | Methylcellulose | [Gen] Niet voor mensen met darmverstopping. In glutenvrij dieet toegepast |
E463 | Hydroxypropylcellulose | [Gen] Eff. onbek. In synthetische slagroom |
E464 | Hydroxypropylmethylcellulose | [Gen] Geleermiddel. In kant-en-klaar puddingpoeders |
E465 | Methylethylcellulose | [Gen] Eff. onbek. In vruchtenvulling voor taart(bodems). Sterk schuimende werking. Reversibele thermische gelering. |
E466 | Natriumcarboxymethylcellulose | [Gen] Vermindert opname van vetten |
E468 | Crosslinked natrium carboxymethyl cellulose | [Gen] [toegelaten: 1998] |
E469 | Carboxymethyl cellulose, enzym. gehydroliseerd | [Gen] [toegelaten: 1998] |
E470a | Natrium-, Calcium- en Kaliumzouten van vetzuren | [Gen] Effect onbekend |
E470b | Magnesiumzouten van vetzuren | [Gen] Effect onbekend |
E471 | [Gen] Mono- en diglyceriden van vetzuren | Effect onbekend |
E472a | [Gen] Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met azijnzuur | Effect onbekend |
E472b | [Gen] Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met melkzuur | Effect onbekend |
E472c | [Gen] Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met citroenzuur | Effect onbekend |
E472d | [Gen] Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met wijnsteenzuur | Effect onbekend |
E472e | [Gen] Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met mono- en diacetylazijnzuur | Effect onbekend |
E472f | [Gen] Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met mengsel v. azijn- en wijnsteenzuur | Effect onbekend |
E473 | Suiker-esters | [Gen] Effect onbekend |
E474 | Suikerglyceriden | [Gen] Effect onbekend |
E475 | Polyglycerol-vetzuuresters | [Gen] Effect onbekend |
E476 | Polyglycerol-polyricinolzuuresters | Effect onbekend |
E477 | Propyleenglycol, veresterd met vetzuren | [Gen] Bij overgevoeligheid huiduitslag |
E479b | [Gen] Thermisch geoxydeerde sojaolie met mono- en diglyceriden van voedingsvetten. | Bijw. onbek. |
E481 | Natriumstearoyllactylaat | Effect onbekend |
E482 | Calciumstearoyllactylaat | Deegverbeteraar. In stokbrood en bouillonblokjes. Wordt normaal afgebroken in het lichaam. |
E483 | Stearyltartraat | Effect onbekend |
E491 | Sorbitaan monostearaat | Versnelt vetopname |
E492 | Sorbitaan tristearaat | Versnelt vetopname |
E493 | Sorbitaan monolauraat | Versnelt vetopname |
E494 | Sorbitaan mono-oleaat | Versnelt vetopname |
E495 | Sorbitaan monopalmitaat | Versnelt vetopname |
E496 | Polythyleenglycol | Hulpmiddel voor zoetstoffen en aroma's, waarbij formaldehyde (E240) vrij kan komen. Dit additief veroozaakt allergieën en geldt als kankerverwekkend. |