Emulgatoren

NR
EMULGATOREN
OPMERKING
E400 AlginezuurBelemmert opname mineralen/sporen bij grote hoeveelheden. Voert echter ook zware metalen af uit het lichaam (lood/cadmium) en zou radioactieve elementen afvoeren.
E401 NatriumalginaatBij bierbrouwen om eiwitten en tanine te laten neerslaan. Zie E400.
E402 KaliumalginaatZie E400. In natriumarme voedingsprodukten. Als coating voor vleesproducten.
E403 AmmoniumalginaatZie E400. In frisdranken, taartglazuur.
E404 CalciumalginaatZie E400. O.a. in IJs.
E405 PropyleenglycolalginaatBier (schuim), ijs, slasaus, snoep. Overgevoeligheid. Zie verder E400. Niet toegestaan in FR
E406 Agar-AgarUit rode zeewieren. Laxerend. Kan winderigheid veroorzaken. Verdikkingsm. in ijs enz.
E407 CarrageenUit rode zeewieren. Mogelijk schadelijk samen met kankerverwekkers.
E407a Bewerkt zeewier Eucheuma (PES: Processed Euchema Seaweed)Uit zeewier. [toegelaten: 1996]
E410 Johannesbroodpitmeel"Carob". Mogelijk overgevoeligheid. Cholesterolverlagend
E412 GuarpitmeelVerdikkingsmiddel, emulgator en stabilisator. Vulmiddel voor zuivelprod. Stabilisatie bloedsuikergehalte bij diabetici. In barbecuesaus, slasaus, soep (poedervorm), piccalilly, milkshakes, suikerglazuur, vruchtendrank. Kan bij overgev. netelroos veroorzaken. Kan in comb. met voedingsvezel opname van mineralen en sporen belemmeren. Kan in grote hoeveelheden winderigheid veroorzaken en diarrhee.
E413 TragacanthGomsoort. Voorkomt uitkristalliseren v. suiker. Hoog viskeus. Bij overgev. huidonsteking, diarrhee.
E414 Arabische gomBij overgev. astma, netelroos. Cholesterolverlagend. In snoep, kauwgum. Gaat suiker uitkristalliseren tegen. Maakt verwerken van oliën (b.v. uit citrusvruchten) in zoetwaren gemakkelijker. In bierbereiding gebruikt om eiwitten en tanninen te laten neerslaan.
E415 Xanthaangom[Gen] Weinig bekend over effecten. Daarom toegest. 10 mg/kg lichaamsgewicht.
E416 KarayagomIn blikvruchten, piccalilly. Bevordert levensduur product. Kan laxerend werken, huidontsteking, asthma, loopneus en netelroos veroorzaken.
E417 TaragomPolysachariden met een hoog molecuulgewicht, hoofdzakelijk opgebouwd uit galactomannanen.
E418 GellangomPolysacharidegom met hoog molecuulgewicht .
E420 Sorbitol (i) en Sorbitolstroop (ii)[Gen] Bij grote hoev. winderigheid. Wordt omgezet in suiker, niet in glucose. In prod. voor diabetici.
E421 Mannitol[Gen] Mogel. nierziekten. Overgeven. Diarrhee. Suikervervanger. Niet in voedingsmidd. voor kinderen jonger dan 1 jaar.
E422 Glycerol, glycerineBij grote hoeveelh. misselijkheid, dorst en hoofdpijn. Oplosmidd. voor olieachtige smaakstoffen. Licht laxerend.
E425 Konjac (gom en glucomannaan)[toegelaten: 1998] Risico van verslikking (kinderen/ouderen). Daarom niet meer toegestaan in minicups met gelei-achtige producten [2003].
E430 Polyoxyethyleen(8)stearaatMogelijk huiduitslag
E431 Polyoxyethyleen(40)stearaatMogelijk huiduitslag bij overgevoeligheid (uitwendig contact).
E432 Polyoxyethyleen(20)sorbintaan-laurylesterVerbetert vetopname. Mogelijk huiduitslag. Medisch gebruikt bij pers. met slechte vetopname.
E433 Polyoxyethyleen(20)sorbintaan-oleylesterZie E432. Mogelijk eczeem.
E434 Polyoxyethyleen(20)sorbintaan-palmitylesterZie E432. In cake, suikerglazuur, ijs, koffiemelkpoeder
E435 Polyoxyethyleen(20)sorbintaan-stearylesterZie E432. In chocolade, snoep, nagerechten, cakemix
E436 Polyoxyethyleen(20)sorbintaan-tri(stearylester)Zie E432. In donuts, cake, ijs.
E440 (i) Pectine, Ammoniumpectaat, Kaliumpectaat, NatriumpectaatGeleermiddel voor jams e.d. Bij grote hoev. winderigheid. Cholesterolverlagend
E440 (ii) Geamideerde pectineZie E440(i). Synthetische variant
E441 Gelatine (tegenwoordig zonder nummer vermeld, "basisingrediënt")Verdikkingsmiddel. Uit slachtafval. Uit varkens, runderen, combinaties. E-nummer 485 was voorgesteld voor dit product. Later gewijzigd in "basisingrediënt" zonder E-nummer.
E442 AmmoniumfosfatidenEff. onbek. Emulgator voor cacaoproducten.
E444 Sucroseacetaatisobutyraat?
E445 Glycerolesters van houthars?
E450 (i) DinatriumdifosfaatZie E338
E450 (ii) TrinatriumdifosfaatZie E338
E451(i) PentanatriumtrifosfaatGoed wateroplosbaar. Onoplosbaar in ethanol.
E452(i) NatriumpolyfosfaatPlaatjes, korrels of poeder. Wit of transparant. Zeer goed wateroplosbaar. Er is ook een onoplosbare variant. (polyfosfaten hebben geen vaste samenstelling).
E459 Beta-cyclodextrine[toegelaten: okt.'98]
E460 Mikrokrist. cellulose, cellulosepoeder[Gen] Niet in babybvoeding
E461 Methylcellulose[Gen] Niet voor mensen met darmverstopping. In glutenvrij dieet toegepast
E463 Hydroxypropylcellulose[Gen] Eff. onbek. In synthetische slagroom
E464 Hydroxypropylmethylcellulose[Gen] Geleermiddel. In kant-en-klaar puddingpoeders
E465 Methylethylcellulose[Gen] Eff. onbek. In vruchtenvulling voor taart(bodems). Sterk schuimende werking. Reversibele thermische gelering.
E466 Natriumcarboxymethylcellulose[Gen] Vermindert opname van vetten
E468 Crosslinked natrium carboxymethyl cellulose[Gen] [toegelaten: 1998] 
E469 Carboxymethyl cellulose, enzym. gehydroliseerd[Gen] [toegelaten: 1998] 
E470a Natrium-, Calcium- en Kaliumzouten van vetzuren[Gen] Effect onbekend
E470b Magnesiumzouten van vetzuren[Gen] Effect onbekend
E471 [Gen] Mono- en diglyceriden van vetzurenEffect onbekend
E472a [Gen] Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met azijnzuurEffect onbekend
E472b [Gen] Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met melkzuurEffect onbekend
E472c [Gen] Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met citroenzuurEffect onbekend
E472d [Gen] Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met wijnsteenzuurEffect onbekend
E472e [Gen] Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met mono- en diacetylazijnzuurEffect onbekend
E472f [Gen] Mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met mengsel v. azijn- en wijnsteenzuurEffect onbekend
E473 Suiker-esters[Gen] Effect onbekend
E474 Suikerglyceriden[Gen] Effect onbekend
E475 Polyglycerol-vetzuuresters[Gen] Effect onbekend
E476 Polyglycerol-polyricinolzuurestersEffect onbekend
E477 Propyleenglycol, veresterd met vetzuren[Gen] Bij overgevoeligheid huiduitslag
E479b [Gen] Thermisch geoxydeerde sojaolie met mono- en diglyceriden van voedingsvetten.Bijw. onbek.
E481 NatriumstearoyllactylaatEffect onbekend
E482 CalciumstearoyllactylaatDeegverbeteraar. In stokbrood en bouillonblokjes. Wordt normaal afgebroken in het lichaam.
E483 StearyltartraatEffect onbekend
E491 Sorbitaan monostearaatVersnelt vetopname
E492 Sorbitaan tristearaatVersnelt vetopname
E493 Sorbitaan monolauraatVersnelt vetopname
E494 Sorbitaan mono-oleaatVersnelt vetopname
E495 Sorbitaan monopalmitaatVersnelt vetopname
E496PolythyleenglycolHulpmiddel voor zoetstoffen en aroma's, waarbij formaldehyde (E240) vrij kan komen. Dit additief veroozaakt allergieën en geldt als kankerverwekkend.