Antioxidanten

NR
ANTI-OXIDANTEN
OPMERKING
E300L-ascorbinezuur[Gen] Vitamine C: goed voor de weerstand, maar in te grote hoeveelheden slecht voor de nieren. Overmaat verhindert opname van koper.
E301Natrium-L-ascorbaatZie E300. Deze vorm versterkt mogelijk kankerverw. stoffen
E302Calcium-L-ascorbaatZie E300. Deze vorm kan mogelijk leiden tot niersteenvorming
E304 (i)6-Palmitoyl-L-ascorbinezuur / AscorbylpalmitaatTegen ranzig worden van (vooral plantaardig) vet. Zuurstofverwijderaar. Zie E300. Goed vetoplosbaar en bestand tegen verhitting. Een synthetische vorm van vit. C. Tevens gebruikt als drager voor de kleurstoffen E160 en E161.
E304 (ii)L-AscorbylstearaatWitte of geelwitte vaste stof met een citrusachtige geur
E306Tocoferol-extracten[Gen] Natuurlijke vitamine E. Beschermt meervoudig onverzadigde vetzuren in het lichaam tegen oxydatie. Beschermer van rode bloedlichaampjes. Overgevoeligheid kan leiden tot eczeem. Sterke invloed op de smaak van een product.
E307Synthetisch alfa-tocoferol[Gen] Zie E306. In worst. Mogelijk in olijfolie en soep.
E308Synthetisch gamma-tocoferol[Gen] Synthetische vit. E
E309Synthetisch delta-tocoferol[Gen] Synthetische vit. E. Sterkste vorm. Tegen veroudering.
E310PropylgallaatAnti-ox. in olien en vetten, maar gaat bij verhitting verloren
E311OctylgallaatOvergevoeligheid. Slecht voor astmalijders. Niet toegestaan in voedsel voor kinderen <1 jaar.
E312DodecylgallaatZie E311
E315ErythorbinezuurWitte tot lichtgele kristallijne vaste stof die bij blootstelling aan licht geleidelijk donker wordt
E316NatriumerythorbaatWitte tot kristallijne vaste stof. Goed oplosbaar in water en zeer slecht oplosbaar in ethanol. Niet oplosbaar in vet.
E320ButylhydroxyanisolTegen ranzig worden van olie. Verstoring vetstofwisseling. Kan mogelijk erfelijk materiaal beschadigen.
E321ButylhydroxytolueenZie E320
E322Lecithinen[Gen] Tegen neerslaan vetten in aderen. Emulgator in chocolade. Kan van dierlijke oorsprong zijn. Kan uit genetisch gemanipuleerde soja zijn gewonnen.
E325NatriumlactaatDarmstoringen bij jonge kinderen (nog niet verwerkbaar op jonge leeftijd, door het nog niet aanwezig zijn van het enzym lactase).
E326KaliumlactaatZie E325
E327CalciumlactaatZie E325. In room
E330Citroenzuur[Gen] Smaakstof. Hulpstof tegen wijntroebeling. Anti-kristallisatiemiddel in snoep. Geen bijwerkingen bij normaal gebruik (is een normaal tussenproduct van de stofwisseling). Bij grote hoeveelheden kan het tandglazuur aantasten en irritatie van de mond veroorzaken.
E331 (i)Mononatriumcitraat[Gen] Kan werking van geneesmiddelen veranderen door versnelde uitscheiding via de nieren.
E331 (ii)DinatriumcitraatEffect onbek. In wijn en koolzuurh. limonades., in kaas.
E331 (iii)TrinatriumcitraatSmeltzout voor kaas; in kookworst.
E332 (i)Monokaliumcitraat[Gen] Voedingsmiddel voor gist
E332 (ii)TrikaliumcitraatMetaalionenbinder. In suikergoed, limonade, wijn, smeerkaas.
E333 (i)Monocalciumcitraat[Gen] Zweren in mondholte bij overgevoeligheid
E333 (ii)DicalciumcitraatZweren in mondholte bij overgevoeligheid. In wijn, koolzuurh. dranken.
E333 (iii)TricalciumcitraatMeelverbeteraar. Zweren in mondholte bij overgevoeligheid.
E334WijnsteenzuurNatuurlijk zuur. Voor 80% afgebroken in darmkanaal. 20% onveranderd uitgescheiden in urine. In suikergoed, jam, limonade. Hulpstof om de werking van anti-oxydanten te optimaliseren.
E335 (i)MononatriumtartraatIn suikergoed, jam, limonade.
E335 (ii)DinatriumtartraatIn snoep.
E336 (i)MonokaliumtartraatBij wijnbereiding. In taartmix. Rijsmiddel voor deeg. Omzett. van saccahrose in invertsuiker. Licht laxerend.
E336 (ii)DikaliumtartraatIn taartmix.
E337Natriumkaliumtartraat / rochellezout /. seignettezoutIn suikergoed en vruchtenconserven. In vlees- en kaasprod. Bekend als "wijnsteen" (neerslag in wijn).
E338FosforzuurHeldere, kleurloze, viskeuze vloeistof. Gebruikt in cola, vleesproducten, kaas. Smaakstof voor jam, limonade. Gebruikt bij bierbrouwen. Synthetisch bereid uit ertsen. De ervan afgeleide fosfaten zijn onmisbaar in het lichaam. Een overmaat verstoort de kalkhuishouding en kan mogelijk botontkalking veroorzaken. Kan het tandglazuur aantasten.
E339(i)MononatriumfosfaatPoeder, kristallen of korrels. Goed oplosbaar in water. Onoplosbaar in ethanol en ether.
E339(ii)DinatriumfosfaatWatervrij: wit, hygroscopisch poeder. Waterhoudend: kristallen. Goed oplosbaar in water. Onoplosbaar in ethanol.
E339(iii)TrinatriumfosfaatKristallen, korrels of kristallijn poeder. Reukloos. Goed oplosbaar in water. Onoplosbaar in ethanol.
E340(i)MonokaliumfosfaatKleurloze kristallen, of wit korrelig of kristallijn poeder. Reukloos. Hygroscopisch.
E340(ii)DikaliumfosfaatKorrelig poeder, kristallen of amorfe massa, kleurloos of wit en vervloeiend.
E340(iii)TrikaliumfosfaatKleurloze of witte reukloze, hygroscopische kristallen of korrels. Goed oplosbaar in water. Onoplosbaar in ethanol.
E341(i)MonocalciumfosfaatKorrelig poeder of witte, vervloeiende kristallen of korrels.
E341(ii)DicalciumfosfaatKristallen, korrels of poeder. Slecht oplosbaar in water. Oplosbaar in ethanol.
E341(iii)TricalciumdifosfaatIn suikerstroop. Voedingsmiddel voor gist, in soep en groente-extract. Wit, reukloos poeder dat in lucht stabiel is.
E342AmmoniumfosfaatVoedingszuur dat zelden vermeld wordt maar dat vaak in alcoholhoudende dranken wordt verwerkt en ook in de industriƫle patisserie wordt gebruikt. Dit additief wordt ook in de papier, hout- en textielindustrie gebruikt en kan men terugvinden in lucifers, tandpasta's en meststoffen. Dezelfde bijwerkingen op de gezondheid als E338. Pas Op
E343 (i)MonomagnesiumfosfaatEmulgator. In cakemix. Eff. onbek.
E343 (ii)Dimagnesiumfosfaat?
E350Natriummalaat en NatriumwaterstofmalaatSynthetisch bereid uit appelzuur (N296). Mono- en dinatriumzout [N350(i) en N350(ii)]In snoep, frisdrank. Niet in voeding bestemd voor kinderen jonger dan 1 jaar. Deze kunnen appelzuur (N296) nog niet verteren en krijgen er darmstoring van.
E351Kaliummalaat en KaliumwaterstofmalaatSynthetisch bereid uit appelzuur (N296). Mono- en dikaliumzout [N351(i) en N351(ii)] Zie N350.
E352Calciummalaat en CalciumwaterstofmalaatSynthetisch bereid uit appelzuur (N296). Mono- en dicalciumzout [N352(i) en N352(ii)] Zie N350.
E353MetawijnsteenzuurMetaalionenbinder. Gebruikt bij wijnbereiding om calcium neer te laten slaan. Wordt omgezet in wijnsteenzuur (E334, zie aldaar).
E354CalciumtartraatBuffer en smaakverbeteraar voor voedsel op basis van zeewier. Ook conserveermiddel. Wordt omgezet in wijnsteenzuur (E334, zie aldaar).
E355Adipinezuur (1,4-butaandicarbonzuur)Zuur, buffer, smaak- en geurversterker. Komt van nature voor in bietensap. Synthetisch bereid uit cyclohexanol en salpeterzuur. Niet-hygroscopisch rijsmiddel in bakpoeder.
E356NatriumadipaatKristallen of kristallijn poeder; wit en reukloos
E357KaliumadipaatKristallen of kristallijn poeder; wit en reukloos
E363BarnsteenzuurNatuurlijk zuur, komt voor in groenten, vlees, paddestoelen. Tussenproduct van de stofwisseling. Synth. bereid uit azijnzuur en kaliumcyanide of ethyleenbromide en kaliumcyanide. Geen nadelige gevolgen vastgesteld.
N3701,4-heptonolactonZuur. Metaalionenbinder. Smaakstof. In essences. Bijwerk. onbekend.
N375NicotinezuurVitamine B3. Natuurlijk zuur. Komt voor in gist, lever, groenten, vlees, het vlies van rijst. Synth. bereid door ox. van nicotine met salpeterzuur. Overdosis kan leiden tot bloedvatverwijding/hoofdpijn.
E380TriammoniumcitraatSynth. bereid uit citroenzuur (E330). Buffer. Emulgator. In smeerkaas. Mogelijk lever- en alvleesklierproblemen. Zie ook E330.
E385Calcium EDTA, Calciumdinatrium ethyleendiamine tetra-acetaatZuur. Metaalionenbinder. Oplosbaar in water, niet in olie en vet. Een overmaat kan armoede aan metalen veroorzaken. In mayonaise, peulvr., alc. dranken. Med. gebr. bij vergiftiging met zware metalen.